Jonathan Brooks, weteran literatury poradnikowej, w tym roku postanowił zaskoczyć nas fabularnym debiutem. Krwawa rosa to znakomite połączenie thrillera, kryminału, dramatu obyczajowego, science fiction i książki kulinarnej. Między wszystkimi składnikami zachowane zostały idealne proporcje — razem tworzą one doskonały bukiet, który z pewnością zapadnie w pamięć każdego konesera wytrawnej literatury. Wyjątkowe dzieło wzbogacone zostało ponad setką przepisów na dania z najodleglejszych zakątków świata, które autor umiejętnie wplótł w porywającą wartką akcją fabułę powieści.
Główna bohaterka Krwawej rosy, nieustępliwa prezenterka programu kulinarnego, udaje się do Patagonii, aby rozwikłać zagadkę zaginięcia tamtejszego kucharza i popularyzatora ekologicznej żywności. Na miejscu spotyka ją jednak chłodne przyjęcie ze strony lokalnego szefa policji, którego prędko zaczyna podejrzewać o zatajenie ważnych informacji. Kobieta uwikłana zostaje w serię tajemniczych zdarzeń, a grono zamieszanych w sprawę osób zatacza coraz szersze kręgi, sięgając najwyższych szczebli władzy. Aby pokonać wrogów i odkryć prawdę, bohaterka będzie musiała najpierw stoczyć walkę sama z sobą…
Po bestsellerowych Sto sposobów na niezapomniane smoothie, Bądź sobą na co dzień oraz Szczęście zatopione w krysztale Brooks serwuje nam potężną dawkę pierwszorzędnej literatury psychologicznej, która może równać się z najlepszymi powieściami Stephena Kinga. Mimo że to jego beletrystyczny debiut, nie boi się zapuszczać w najgłębsze zakamarki ludzkiej duszy, by pokazać nam, że wszyscy mamy sekrety, o których wolelibyśmy nikomu nie mówić…