Skip to content
Menu
Gazeta musi się ukazać logo
  • Pamiątken
  • Idea
  • Redakcja
  • Kontakt
  • Zdrapka
Gazeta musi się ukazać logo

Archiwa

Kategorie

Wybrane zagadnienia z metodologii kuchennej

Opublikowano 30 września 202229 września 2022
  1. Część jest zawsze większa od całości. Składniki zaleca się dusić, kroić czy miętosić w celu zachowania tej złotej reguły.
  2. Nie ma przepisu bez metody. Dlatego należy pamiętać, że łączenie, rozdzielanie, odejmowanie i mnożenie mają tę samą wartość logiczną w sztuce kucharskiej. Kolejność wykonywania działań jest każdorazowo ustalana przez autora przepisu.
  3. Przepis powinien zachować wszystkie formy gramatyczne tekstu naukowego. Dlatego poleca się używać czasowników w bezokolicznikach oraz imiesłowów przysłówkowych uprzednich. Należy wystrzegać się określeń metafizycznych, w carnapowskim sensie tego słowa.
  4. Przepis musi posiadać tytuł i autora. Wskazywanie wieloletniej tradycji kucharskiej jako źródła przepisu to mydlenie oczu adeptom sztuki kulinarnej.
  5. W przepisie panuje ontologia bez przyczyn. Nie należy wyjaśniać, jak dzieje się to, że z jajka powstaje piana. 
  6. Przepis jako tekst kanoniczny zawiesza wszystkie wątpliwości. Za nietaktowne uważa się dopytywanie o zasadność proponowanych połączeń. Nie bez powodu słowo „przepis” stosuje się także w języku prawniczym. 
  7. Przepis powinien dbać o aspekt mnemotechniczny. Tym samym przypomina modlitwę.
  8. Nawet drobna zmiana przepisu wypacza jego istotę. Dlatego przepis zmieniony należy traktować jako zdradę kanonu.
  9. Epistemologia przepisu ma ukierunkowanie empiryczne. Nie uznaje się żadnych sądów a priori ani hipotez nieweryfikowalnych i niefalsyfikowalnych. 
  10. Każdy element przepisu powinien spełniać „mocną zasadę racjonalności” wprowadzoną przez Ajdukiewicza. Zasada ta głosi, że stopień przekonania nie powinien być większy ani mniejszy od stopnia uzasadnienia każdego elementu przepisu. Kiedy jest większy – popada się w dogmatyzm; jeśli zaś mniejszy – w sceptycyzm. Obie postawy są nie do pogodzenia z metodologią sztuki kulinarnej.
  11. Autor przepisu powinien dążyć do zachowania samokrytycyzmu i samokontroli. Dlatego z uwagą winno się rozważać wszelkie przypadki nieudanych wytworów. Przepismistrz nigdy nie jest z siebie w pełni zadowolony.
  12. Przepis powinien się odznaczać wysoką mocą prewidystyczną. Należy uwzględnić różnice w gustach i dostępie do składników.
  13. Struktura przepisu podzielona jest na część enumeracyjną oraz opisowo-doświadczalną. Należy wystrzegać się spoufalonych klauzul „smacznego!”, gdyż nie powinno się wyprzedzać wypadków. 

olga żym – wykładowca w Katedrze Logiki i Metodologii Kuchennej.

GRAFIKA: Brzoskwiniowy Sąk, autorka: Sally Storm

Sally Storm – bezdzietna lambadziara. Tworzy opowiadania, od kiedy nauczyła się pisać; jej pierwsze było o porcelanowej pasterce ze złotym hula-hoop. Piętnaście razy w życiu się przeprowadzała, nadal nie znalazła swojego miejsca. Koneserka jarmużu, brokułów i szparagów, które je na surowo. Autorka miliona wierszy napisanych do szuflady. Maluje obrazy, które nikomu się nie podobają.

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Warte uwagi

  • Facebook
  • Instagram
  • Grupa Brzuch
  • Główna
  • Instagram
  • Facebook
  • Polityka prywatności
©2025 Gazeta Musi Się Ukazać – Cyfrowy art-zin | Powered by SuperbThemes
Ta strona używa cookies. Czytaj więcejUstawienia cookiesZgadzam się
Polityka prywatności

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are as essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
SAVE & ACCEPT